Windows XP SP3, daha önceden yayınlanmış olan tüm Windows XP işletim sistemi güncelleştirmelerini içermekle birlikte yeni özellikleri de içermektedir. Windows XP SP3, iptal edilmiş olan ya da atlanan tüm güncelleştirmeleri otomatik olarak yüklediği için güncelleştirmelerdeki eksiklikler nedeniyle oluşan boşlukları doldurmaktadır. SP3 ile Windows’un yeni versiyonlarında bulunan özellikler eklenmemektedir. Örnek olarak; SP3 Windows XP ürünü olan Internet Explorer 7 kurulumunu içermez, ama SP3’ te hem Internet Explorer 6 hem de Internet Explorer 7 güncelleştirmesi bulunur ve bilgisayarda hangi versiyonu yüklüyse onun güncelleştirmesi yapılır. Ek olarak; SP3 bilgisayarlarda Windows Server 2008’ in bazı yeteneklerini kullanma avantajı sağlayan Network Access Protection (NAP) kurulumunu içerir. SP3 yüklenen Windows XP’ler, aynı zamanda ağlarda Windows Vista ve Server 2008 yüklü sistemlerle daha rahat iletişim kurabilirler. Normal bir bilgisayar kullanıcısı için en önemli yenilik ise; artık SP2 kurulu bir sisteme fazla sayıda yama indirip kurmaya gerek kalmamasıdır. SP1 ya da SP2 yüklü değilse bile; SP3 ile sistemi doğrudan en güncel seviyeye getirmek mümkündür.
Daha önce yayınlanan ve sistem yöneticileri tarafından seçilerek kurulması gereken, SP3’te varsayılan olarak yer alan otomatik yüklenen güncellemeler şunlardır; MMC 3.0, MSXML6, Microsoft Windows Installer 3.1 v2, Background Intelligent Transfer Service (BITS) 2.5, IPSec Simple Policy Update for Windows Server 2003 and Windows XP, Digital Identity Management Service (DIMS), Peer Name Resolution Protocol (PNRP) 2.1, Remote Desktop Protocol 6.1, Wi- Fi Protected Access 2 (WPA2).
SP3 ile birlikte yeni gelen özellikler ise şunlardır:
- Black Hole Router Detection (Kara Delik Yönlendirme Tespiti)
Varsayılan olarak black hole router detection özelliği açıktır. Gelen paketleri nete çıkarmayan otomatik olarak önemsemeyen iletişim kopukluğuna neden olan yönlendiricileri otomatik olarak kontrol eder . - Network Access Protection (Ağ erişim koruması)
Windows Vista ve Windows Server 2008’de bulunan bu özellik; bir bilgisayarın internete çıkabilmesi ya da başka bilgisayarlarla iletişime geçebilmesi için bulundurması gereken önemli özelliklerdendir. Örnek olarak; “Güvenlik güncellemeleri tam olmalıdır” şeklinde bir kural tanımlandıysa bu kurala uymayan hiçbir bilgisayarın erişim izni açık olmaz. - CredSSP Security Service Provider (CredSPP Güvenlik Servisi Sağlayıcısı)
İstemcinin sunucu üzerindeki verilere erişebilmesi için gerekli olan yetkilerinin ve sertifikalarının yüklü olup olmadığını denetler. Şimdilik sadece istemci tarafında bu kontrol yapılmaktadır. - Descriptive Security Options User Interface
Yanlış ayar yapılandırmalarının önüne geçmek için ayarları açıklayan detaylı bir belge içerir. - Microsoft Cryptographic Module (Microsoft Şifreleme Modülü)
XP SP2 şifre modülleri; FIPS 140-1 özelliklerine göre ayarlanmışlardır. Ancak; "The Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-1" 'in yerine artık "FIPS 140-2" Standardı kabul edilmiştir. Bu standartlara uygun olarak SP3’te SHA2 ‘hash’ algoritmaları (SHA256,SHA384, and SHA512) kullanılmaktadır, bunlar "rsaenh.dll" şifre modülü içerisindedir. - Windows Product Activation
Bu özellikle; işletim sistemi ile aktivasyon kodunun birbirinden ayrılması sağlanmıştır. Windows Server 2003 SP2 ve Windows Vista’da olduğu gibi işletim sistemi tam olarak yüklendikten sonra aktivasyon anahtarı istenir. Aktivasyon anahtarının sonradan istenmesi Genuine Avantajının bir parçasıdır. Normal olarak SP3’ü Windows güncelleştirme sitesinden yüklendiği zaman ise önceki service pack (hizmet paketi) lerde olduğu gibi normal olarak güncelleştirme şeklinde yüklenebilecektir. Bu aktivasyon değişikliğinin Windows Vista’da kullanılan Key Management Service (Anahtar Yönetim Servisi) ile bir ilgisi yoktur ve Windows XP’deki aktivasyon işleyişinde de herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Windows XP SP3’ün yeni kurulumlarında aktivasyon kodu 30 gün içerisinde girilmelidir, daha sonra ise Windows giriş ekranına geçerli aktivasyon girilmesi için maske koyar, geçersiz ise; bu ekran yinelenir, işletim sistemini kullanmaya devam edebilmek için geçerli bir anahtar girilmelidir.