Linux kullanımı birçok komutun ve seçeneğin öğrenilmesini gerektirdiği için herbirininin hafızada tutulması güçtür. Linux işletim sistemi kapsamlı bir dökümantasyon içerir. Bazı komutlar yardımıyla bu dokümantasyona ulaşılır ve aranılan komut hakkında bilgi edinilebilir. Bilgi alınmasını sağlayan bu komutlar şunlardır:
- man
- apropos
- info
- whatis
Man Komutu
Man komutu sayesinde aranılan komut hakkında ayrıntılı bilgi alınabilir. Bu bilgiler açıklama, seçenekler, parametreler, sözdizimi gibi belli başlıklar altında sıralanırlar.
man komutunun sözdizimi şu şekildedir:
$man <komut>
Komut çalıştırıldığında uzun bir açıklama gelebilir. Açılan sayfada ilerlemek için "space" (boşluk) tuşuna basılır. Ayrıca 'q' (quit - çık) tuşuna basılarak da sayfadan çıkılabilir.
Apropos Komutu
"Apropos" komutu sayesinde yapmak istenilen iş hakkındaki komutlar liste halinde kullanıcıya sunulur. Aranılan kelime bütün komutların açıklamaları arasında aranır ve ilgili sonuçlar listelenir. "Apropos" kullanılmak istenen komutun ne işe yaradığınının hatırlandığı ancak komutun hatırlanamadığı zamanlarda kullanılır.
"Apropos" komutunun sözdizimi şu şekildedir:
$apropos <aranılan kelime>
Örneğin apropos move denildiğinde çıkan açıklama aşağıda gibidir.
Info Komutu
"Info" komutu sayesinde aranılan komut hakkında kapsamlı dokümantasyona ulaşım sağlanır. Unix sistem dağıtıcıları yazdıkları kodlar hakkındaki ayrıntılı bilgiyi "info" biçiminde kullanıcıyla paylaşırlar ve kullanıcılar da bu bilgiye "info" komutu ile ulaşır.
"Info" komutunun sözdizimi şu şekildedir:
$info <komut>
Whatis Komutu
"Whatis" komutu sistem komutları hakkında çok kısa bilgiler verir. Bu komut ayrıntılı bilgi yerine komutun ne işe yaradığını öğrenmek için kullanılır.
"Whatis" komutunun sözdizimi şöyledir:
$whatis <komut>