Dinamik yönlendirme protokollerinden biri olan IGRP (Interior Gateway Routing Protokol - İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) protokolünün yetersiz kalması sonucunda EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protokol - Geliştirilmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) protokolü geliştirilmiştir. EIGRP, hem bağlantı durumu (Linkstate) hem de mesafe vektörü (Distance Vector) bir protokoldür. Bu nedenle melez (hybrid) yönlendirme protokolü olarak kabul edilir. EIGRP metrik (metric) hesaplaması sırasında, bant genişliği (Bandwidth) ve gecikme (Delay) değerleri kullanır. EIGRP bu hesaplamayı yaparken DUAL (Diffusing Update Algorythm - Genel Güncelleme Algoritması) algoritmasını kullanır.
DUAL algoritması EIGRP tarafından kullanılan bir metrik hesaplama tekniğidir. DUAL, diğer yönlendirme protokolleri tekniklerinin aksine topoloji üzerinde bulununan bulunan yedek rotaları da hesaplar ve topoloji tablosunda tutar. Topolojideki değişikliklerde yeniden rota hesaplaması yapılmaz. Bu durum EIPRP protokolünü diğer yönlendirme protokollerinden daha hızlı ve güvenilir kılar. DUAL algoritmasına göre, hedef ağa ulaşma işlemi takipçi (successor) veya olası takipçi (feasible successor) üzerinden yapılabilir. Takipçi, hedef ağa en az maliyet (cost) değeri ile paket ileten komşu yönlendiriciye verilen isimdir. Olası takipçi ise Fizibilite Durumu (Feasibility Condition) sağlanması durumunda kullanılacak olan yedek rotadaki takipçidir. DUAL algoritmasında yapılan bu yedek rotayı topoloji tablosuna ekleme işlemi ancak Fizibilite Durumu sağlanması durumda gerçeklenebilir. Bu noktada bilinmesi gereken kavramlar, yönlendiricilerin EIGRP topoloji tablolarında tuttukları rotaların uygulanabilir mesafe (Feasible Distance- FD), bildirilen mesafe (Reported Distance- RD) değerleridir. Uygulanabilir mesafe, hedef ağa giden paketin üzerinden geçtiği hopların metricleri toplamıdır. Bildirilen mesafe değeri ise takipçinin hedef ağa kadar olan metrik toplamıdır.
Fizibilite durumu sağlanabilmesi için; olası takipçiye ait bildirilen mesafe değerinin takipçiye ait uygulanabilir mesafe değerinden küçük olması gerekir. Aksi takdirde ağda döngü (Loop) meydana gelir. Olası takipçi olmaya aday olan bir yolun bildirilen mesafe değeri, takipçinin uygulanabilir mesafe değerinden büyükse olası takipçi seçimi yapılamaz. Ancak fizibilite durumu sağlanması durumunda yedek rota, topoloji tablosuna işlenmiş olur.
Takipçi ile bir bağlantı sorunu yaşanırsa, DUAL Sonlu Durum Makinesi (DUAL Finite State Machine) aşağıdaki işlem sırasını izleyerek hedef ağa ulaşabilecek yeni bir rota üretmeye çalışır.
DUAL sonlu durum makinesi, bağlantı sorunu ilk oluştuğu anda, EIGRP topoloji tablosunda olası takipçi bulunup bulunmadığını kontrol eder. Eğer olası takipçi mevcutsa, olası takipçi takipçi olarak atanır ve yeni rota olarak kabul edilirr. Topoloji tablosunda olası takipçi yoksa, yönlendirici üzerinde aktif olan bütün arayüzlerinden komşu yönlendiricilere QUERY (Sorgu) paketleri yollar. Hedef ağa ulaşabilen komşu yönlendiriciler Unicast olarak Reply (Cevap) paketleri yollarlar. Bunun karşılığında ACK (Acknowledge - Kabul) paketi yollanır. Birden fazla uygun rota varsa, ilk olarak en düşük uygulanabilir mesafe değerine sahip olan rotadaki komşu yönlendirici takipçi olarak topoloji tablosuna işlenir. Böylelikle iki ağ arasındaki iletişim tekrar sağlanmış olur.